THE SAIGON SICKNESS

  • The Saigon Sickness
  • The Saigon Sickness

BIO

I found out about THE SAIGON SICKNESS through their previous band VOYAGER who released a ground breaking album in 2001, and I’ve kept an eye on them since.

VOYAGER disbanded in 2004 and naturally things got quiet for a while, but when the first SS demos started surfacing on the web I was yet again blown away by the 0originality and emotion these guys were presenting.

Invocation Of My Demon Brothers is not an album you can use as a soundtrack while doing other things. It demands your full attention, both musically and lyrically. Believe me, cause I learned it the hard way (falling into tears when masturbating and listening at the same time). This is heavy shit. Through the blazing chorus of “Dusenberg” into the epic masterpiece “I Lost My Brothers To The War”. The latter being the key track of this album. Diverse and lyrically overwhelming to say the least. Other highlights include “Dear China”, “Nail Bite” and “Burn Bridges Burn”.

When I asked them about their main influences they came up with the following:
20% Soundgarden, 10% Misfits, 20% anxiety, 10% death, 25% Queens Of The Stoneage, 5% The Killers, 10% Motorpsycho.

Personally I don’t agree with these influences, except maybe for the anxiety and death parts. To me this band is impossible to categorize. In a time when everything and everyone has to belong somewhere, the true innovators are slipping through the cracks.

T. L. Young

LINE-UP

Mattias Finn – Recording technique, guitar, various sounds and instruments
Markus Johansson – Vocals, guitar, organ, various sounds and instruments
Andy Thunmarker – Drums, percussion, various sounds and instruments
Daniel Garpebring – Bass, vocals, organ, various sounds and instruments

CONNECT!

INTERVIEWS

SAIGON SICKNESS TAR ETT KLIV UPP

Saigon sickness tröttnade på att bara släppa demoinspelningar. Nu är skivan Invocation of my demon brothers klar, men det har tagit sin tid.
– Äntligen, säger sångaren och gitarristen Makkan Johansson.

Grunden för Saigon Sickness går att spåra tillbaks till Leksandsbandet Voyager och medlemmarna har spelat ihop sedan 1996. Som Voyager släppte de också skivan Dead tunes for the unwanted 2001.

– Vi kände att “nu gör vi det här”, att vi måste ta ett litet kliv upp på stegen. Det är lätt att man bara sitter och väntar på ett erbjudande om ett skivkontrakt, men så funkar det ju inte, säger Makkan Johansson.

Logistiken har varit ett problem. Två av medlemmarna bor i Stockholm, en i Falun och en i Mora. Att träffas för att repa är inget man gör i en handvändning. Pengar har varit ett annat problem.

– Vi gör nästan allt själva, även om vi lejt bort en del administrativa saker den här gången.

– Min förhoppning är att det ska bli en självgående apparat. Att vi har en liten buffert tills vi ska göra nästa skiva. Målet är att man inte ska behöva hosta upp en massa stålar varje gång man ska spela in.

Rockstjärnedrömmarna hålls dock på en hälsosamt låg nivå.

– Man har nog släppt alla sådana där förhoppningar. Det har man haft så många år, man blir bara deprimerad av att tänka på “hur det kunde ha varit”, vilket en del av texterna handlar om också.

Bandet började spela in skivan förrförra sommaren och fyllde på förra sommaren. I somras gjordes de sista kompletteringarna.

– Vi är nog så nöjda man kan vara med de förutsättningarna. Eftersom det tagit så lång tid så händer det ju saker som gör att man velat göra en del annorlunda och eftersom vi inte jobbat så mycket innan i replokalen, så blev det mycket snabba beslut.

Voyager var kraftigt influerade av band som Soundgarden, men Saigon Sickness har färdats ganska långt musikaliskt sedan dess.

– Vi har dragit åt ett popigare håll. Förut var det nedstämt och tungt, men nu har det mer mynnat ut i ett fokus på låtskrivandet – vi utgår inte från en genre som förut. Det blir mindre begränsningar. Vi har strävat efter att man inte ska kunna klassificera oss. Men det är både bra och dåligt, det kan vara svårt för folk att greppa.

Nu finns plattan tillgänglig på Cdon, Spotify och iTunes och releasekalas blir det i morgon på i Stockholm.

– Det blir nog väldigt gemytligt, trångt och svettigt. Det brukar komma en del folk när vi spelar eftersom det blir så sällan. Planen är nu att vi ska avsätta perioder för att spela, men jag vet inte hur det kommer att funka. Fritidsgårdsgigen där man får en läsk är vi nog klara med också, det känns inte kul längre.

RELEASES

The Saigon Sickness - Invocation Of My Demon Brothers

2010 • CAT# SR005